fredag, december 14, 2007

OT: Rädda Stäket från E.ON

Stoppa E.ON

Jag brukar ju hålla mig till ämnet för min blogg - stickning och färgning, men nu kände jag att detta behöver spridas för att rädda vår miljö, både i Stäket och i resten av Sverige/Världen.

Stäket är en liten kommundel i Järfälla Kommun och den ligger väldigt fint med närhet till både Mälaren och naturen på Järvafältet. Genom lilla Stäket går redan järnväg och motorväg/ E18 samt Rotebroleden.

Nu vill E.ON bygga ett gigantiskt kraftvärmeverk, med motiveringen att det redan är bullerstört i Stäket. I detta bullerstörda område ska man, när verket är fullt utbyggt med en kraftigt bullrande verksamhet, varje år elda med 70.000 ton avfall bestående av bl.a. kreosotflis och bildäck. Det motsvarar 1200 långtradare/år som ska ta dit avfallet på redan hårt trafikerade vägar. Verket kommer att ligga 300 m. från närmaste hus. Utsläpp både i luften och i Mälaren kommer att ske.

För att motivera allt detta säger E.ON att de gamla värmeanläggningarna är omoderna och behöver läggas ner. Detta gäller bl.a. en sjövattenvärmepump i Slammertorp/Kallhäll. Den är ju verkligen miljövänlig och möjlig att renovera och modernisera.

Järfällas politiker verkar vara helt i händerna på E.ON och är bara glada över de pengar de får in på försäljning av mark.

Just nu är detta en fråga som drivs lokalt i Stäket, men detta berör hela Stor-Stockholm och egentligen hela Sverige. Ska E.ON få härja hur de vill??

På bloggen "Stoppa E.ON" kan ni läsa mer om allt detta och även ge ert stöd genom att skriva på protestlista.

2 kommentarer:

Boel sa...

Usch och fy!! Detta har jag inte sett något om någonstans tidigare. Jag ska gå in på bloggen och protestera där åtminstone. Jag bor ju i närheten och miljöfrågor är viktiga.
Ha en skön helg!

Eva i Stäket sa...

Tack snälla Boel för ditt stöd! Det hemska är att storbolag typ E.ON kan styra och ställa nästan hur de vill. Våra politiker äter formligen ur deras händer.