fredag, augusti 08, 2008

Medeltid och lite hantverk

Det är verkligen härligt i Visby på sommaren! Bara att gå runt muren är underbart!!

Hela Visby har verkligen en medeltida känsla under Medeltidsveckan.

På väldigt många platser runt om i Visby händer det saker med medeltidsanknytning och överallt ser man folk i medeltidskläder.
På Medeltidsveckans marknad kan man hitta massor av roliga och fina saker med medeltids- anknytning. Det fanns en hel del fårskinnsaker naturligtvis, men också tovat, handspunnet garn och en hel del stickat. Nu hör ju egentligen inte stickat hemma på en medeltida marknad!
Det är roligt att titta på alla kläder de säljer och även de som folk har på sig. Jag har material hemma till medeltidakläder till mig, men har inte kommit till skott. Nu börjar dottern också bli intresserad, så kanske vi kan komma till skott tillsammans!
Men tyvärr finns det också en massa varor gjorda i Asien eller som inte har ett enda dugg med medeltid att göra! T.ex. är de s.k. "fårskinnstofflorna" på bilden av fiberpäls.
Lite köpte jag i allafall - några ben- och glaspärlor som det ska bli sjalnålar av, en nålbindningsnål och en slynggaffel av ben.
Om man vill besöka en plats som är mer genuint medeltida ska man gå till Kapitelhusgården i Visby. Där kan man fika eller äta medeltida. Det rekommenderas!

Dessutom har de en medeltida marknad som håller hög kvalitet. Allt är handgjort. Här fanns det växtfärgade garner, brickvävda band och nålbundna vantar och mössor. Inte för att jag handlade något, men det är roligt att se att det förekommer och att de som inte kan göra själva har en möjlighet att få tag på genuina kläddetaljer.

En natt mellan 23.00 och 00.30 gick vi på en Sägenvandring i Visby i lyktans sken. Vår guide var svår att fånga på bild för det var ju kolmörkt nästan överallt! Vi fick höra en massa historier och det var inte helt lätt att avgöra vilka som var sanna och vilka som var osanna. Det var lite spännande att gå in i ruiner m.m. i mörkret! Här är han inne i Kruttornet. Detta var en av de saker som anordnas speciellt under Medeltidsveckan.

Inga kommentarer: