fredag, september 12, 2014

Strik Bornholm 3

Första dagen på Bornholm upptäckte vi av en slump Svaneke Blåtryck.

Jag, som älskar blått, fastnade först för färgen. Men efter att ha träffat honom är jag djupt imponerad av hans yrkeskunnande och hantverksskicklighet.


Blåtrycket utförs genom blocktryck och han tillverkar sina block själv av en träbotten och med bl.a.  böjda mässingsplåtar som bildar själva mönstret. Det är gjort med en otrolig precision och konstnärlighet.

Han trycker på tyg med indigo och vi fick se kypen och även ett tryck på papper. Efter fixering framträder den blå färgen.


Han jobbar med syntetisk indigo, men han hade en stor bit äkta indigo som han visade oss. Den måste vara värd en förmögenhet!!
Det var också spännande att höra honom berätta om hur han impregnerar tyg och sedan trycker med en pasta på båda sidor av ett tyg. Därefter färgar han med indigo och tvättar bort pastan. Där pastan satt är det då ett vitt mönster och med denna teknik kan det bli olika mönster på de olika sidorna på tyget.Han jobbade också med att rekonstruera gamla tapeter och tillverka tryckrullarna.

Även om det var eftersäsong hade han en hel del vackra dukar och kuddfodral till försäljning, men det vi fastnade för av blåtryckta påsar. När vi var där första gången fanns det bara en, så vi beställde några till två dagar senare.

När vi kom tillbaka hade han gjort fler än vi beställde och de blev sålda de också!! Så nu har några av mina stickningar otroligt vackra projektpåsar att bo i.

Så om ni någon gång åker till Bornholm får ni inte missa Svaneke Blåtryck!!

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag uppskattar verkligen att jag fick följa med dig när du skulle hämta de beställda påsarna! Jag har också vackra projektpåsar nu

Heidi sa...

Vilken fantastisk hantverkare!!

Anonym sa...

Vad roligt att få läsa om det här som jag inte hört talas om. Så otroligt vackra tryck! Man blir ju helt "ha-galen"!