måndag, juli 30, 2007

Spetsstickningsböcker del 5

Mina föräldrar var på en kryssning i Ryssland tidigare i somras och min mamma köpte en Orenburgsjal. Tyvärr blev bilden på hela sjalen inte så bra, men en liten överblick ser du här:

Mittpartiet ser ut så här i närbild...

...och bården och kanten så här.


Givetvis blev jag inspirerad att bläddra i mina böcker om Orenburgh sjalar av Galina Khmeleva och Carol R. Noble. Jag har "Gossamer Webs - the History and Technics of Orenburg Lace Shawls" och "The Gossamer Webs Design Collection".
Den första boken är mer utförlig och berättar om tekniker och historia. Den innehåller bilder på flera vackra sjalar men endast mönster till en. Den innehåller ett stort avsnitt med olika mittpartier och kanter.
Den andra, lite tunnare, boken innehåller samma avsnitt med teknik och mönster till mittpartier och kanter. Den innehåller dessutom tre andra mönster till hela sjalar.
Det här är mönsterböcker rätt upp och ner. Inga fantastiskt fina fotografier, som vi blivit bortskämda med i t.ex. Victorian Lace Today.
Jag har ännu inte stickat någon av sjalarna, men jag är sugen. Jag har mest använt böckerna när jag letat inspiration till olika sjalmönster och kanter.

1 kommentar:

Sanna sa...

Vilken härlig sjal!!! Jag har några böcker jag med, men har inte kollat så mycket i dem.
Tidigt imorgon åker jag till Leksand så på onsdag ses vi!