lördag, juli 12, 2008

Sticksymposium del 5

Under veckan hade vi föreläsningar eller liknande 1-2 ggr/dag.


På en gång efter symposiets öppnande hade vi den första föreläsningen. Den handlade om Annichen Sibbern Böhn. Hon anses vara Norges första designer. Det var hennes döttrar Sidsel och Lillan som berättade. De hade kommit från Sverige och USA för att hålla föreläsning för oss! Annichen Sibbern Böhn samlade ihop norska mönster i en bok "Norske Strikkemönstre" 1929. Hon gav även ut flera böcker till. Detta gav sedan upphov till att mönstren spreds och att deras popularitet ökade.

Som avslutning på deras föreläsning fick (!) vi en bok som Sidsel och Lillan skrivit 1999 med deras mammas mönster som utgångspunkt. En otrolig mönsterskatt!

Heidi Fossnes, som skrivit Håndplagg til bunader og folkedrakter, besökte oss och berättade om sitt arbete med boken. Flera av vantarna från den boken var utställda på folkhögskolan. Håndplagg til bunader är ju verkligen ett praktverk och Heidis arbete bakom är häpnadsväckande! Hon har farit Norge runt och letat "håndplagg" på olika muséer och gjort välgjorda kopior med beskrivningar på dem. Boken innehåller ca 100 st. beskrivningar.

Dagen efter fick vi besök av Ellinor Flor, internationellt känd textilkonstnär. (Länken till en sida med lite om henne verkar vara för lång för Blogger så gå hit och klicka er fram - Visit the exhibition, List objects, Stereotypes Galore, scrolla ner till nr. 201 Knitwear Rosa Heimafrå.) Hon visade massor av bilder på olika plagg hon formgett med inspiration från den norska mönsterskatten och dessutom var de flesta stickade på stickeriet i Selbu. Hon var som mest verksam på 80-talet, så de flesta av hennes bilder gav en nostalgikick. Tänk er breda axlar och stora axelvaddar så förstår ni! Om ni följer länken ovan kan ni se en av hennes designer och läsa hennes CV med utställningar och priser.
Nästa föreläsare var Annemor Sundbö som pratade om "Ekte norsk strikketradition..." och visade exempel på hur olika mönster har "uppkommit" eller vandrat runt. Hon har skrivit flera böcker som är läsvärda!

När vi var i Selbu fick vi en föreläsning av Solveig Borseth om Selbustickningens uppkomst och traditioner.
En kväll kom två av Oleanas grundare Signe Aarhus och Kolbjörn Valestrand och pratade om sitt företag och fick oss alla att "dregla" över deras otroligt vackra plagg. Deras kvalitetsmedvetenhet är imponerande och Solveig Hisdahls (Dikt i maskor) design är så vacker. Att känna och klämma på deras plagg av ull, merino/silke, alpacka och kashmir gjorde ju inte föreläsningen sämre!

Som sista föreläsare pratade Vivian Höxbro om den resa hon gjorde till Tokyo, Japan i december-07. Denna bildvisning var en inspiration till nästa sticksymposium som äger rum i Tokyo sommaren-09. Visst blev man sugen på att åka!

Sista kvällens festligheter inleddes med en modevisning av Duodu, modern norsk stickdesign. Rita Nylander och Anne Grut Sörum heter de två kvinnor som driver företaget. De formger dels för Selbu Husflid som stickar upp plagg i stor skala och dels egenstickade plagg som görs i endast ett exemplar.

På modevisningen fanns det både plagg som fick en att fnissa, plagg som man undrade hur det gick att röra sig i och plagg som man gärna skulle vilja ha.

Nästa inlägg blir det sista om sticksymposiet. Då tänker jag berätta lite om vad jag har handlat, för det har jag ju naturligtvis gjort!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Länken till Ellinor Floor funkar inte:(

bortsett från det så verkar du ha dom mest underbara dagar, och även om jag är en aning avundsjuk på dig som har det så bra, är det väldigt roligt att läsa om din vecka på sticksymposium:D

jag ser verkligen fram emot att se vad du köpt under veckan:)

Eva i Stäket sa...

Nu har jag fixat så att man kan komma till sidan med lite om Ellinor Flor. Länken var så långa att Blogger inte klarade av den! :(

Anonym sa...

Hej! Oerhört spännande och intressant att läsa om dina upplevelser på årets sticksymposium. Tänk om man skulle haka på nästa gång :)
Ser med spänning fram emot att se vad du handlat....
Ha en skön helg!

Marias garnhändelser sa...

För en annan som inte hade möjlighet att följa med har det varit helt underbart att få åka med på detta sätt, helt underbart att du berättat så ingående vad ni gjort. Tack & kram!

Anonym sa...

Helt underbara bilder ,verkar verkligen ha varit givande ,sprängfyllda dagar.
Bente