fredag, januari 27, 2012

Förvirrande namn

För ett tag sedan hörde jag : "Vet du om att man kan nålbinda mycket enklare med en virknål?!".   Oj, vad fel det blev! Nej det kan man INTE! Nålbinder gör man med en nål och en bit garn.

Det som orsakar förvirringen är sk. "Virkad nålbindning".  Här finns lite att läsa om den. Det är en gammal virkteknik som ser nålbindningsliknande ut på framsidan. Det är jättespännande att man har upptäckt den och även lyckats komma fram till hur man virkar så här, men namnet är helt åt skogen!! "Nålbindningsliknande virkning" skulle vara ett tydligare namn. Jag undrar vad virksättet hette tidigare?

Naturligtvis var jag väldigt nyfiken på hur man gör detta, så i går tog jag fram garn och virknål och satte igång.


Så här ser mitt första försök ut. Det blev en fin nålbindningsliknande struktur på framsidan, men inte på baksidan. Mobilskyddet blev mycket stötdämpande, för resultatet är tjockt och lite stabbigt även fast garnet inte är speciellt tjockt. Virksättet är lite som när man virkar stolpar, men man tar virknålen genom flera tidigare maskbågar också. Instruktioner finns här. Testa gärna, men tro inte att ni nålbinder!

Något som också gör att folk blir förvirrade är att de modeller man hittar på nätet i denna teknik ser ut som de modeller( 1, 2 , 3 ) man ofta ser i medeltidssammanhang. Denna teknik skulle passa alldeles utmärkt till grytlapp, sittdyna, laptop eller läsplattefodral m.m.

Jag har, som ni märker, lite svårt för att man inte kallar en teknik för rätt namn. Visst finns det många tekniker som kan ge liknande utseende, men det innebär ju inte att man kan blanda ihop deras namn.  Både påtning, krokning och brickvävning kan ge rätsidor som ser ut som stickning, men det är ändå inte stickning. Varför kallas påtringar för stickringar? Varför säger många att de fingervirkar när de fingerpåtar? Med rätt benämning är det lättare att förstå varandra!

EDIT: Här finns en bra instruktionsfilm på hur man gör. Tack Efwa för att du hittade den!! MEN i filmen låter det som om man faktiskt nålbinder på ett enklare sätt!!

10 kommentarer:

EvaL8 sa...

Håller helt med. Rätt namn på rätt teknik. Jag håller mig nog till riktig nålbindning.

Anonym sa...

Jag håller också med. Jag blev irriterad när jag letade efter mönster till vantar i smygmaskvirkning och dom kallade det för påtning. http://www.urbanhamid.com/margita/gratismonster.htm. Det är helt vanliga smygmaskor, som man virkar runt, runt. Jag har gjort många tofflor till mina nära och kära i ullgarn, som jag spunnit själv, i smygmaskvirkning och hade ingen aning om att jag "påtade". Bibbi

Stickmamma sa...

Hej Eva,
Jag håller också med att man måste kalla saker och ting för sina rätta namn.
Skönt att det finn fler språkpuritaner!
Nålbindning är en teknik som jag glömt hur man gör men om jag hittar en kurs så går jag.

Eva i Stäket sa...

Skönt att höra att jag inte är ensam om de här åsikterna!

Gerda-Thyra sa...

Kul att fler än jag har reagerat på felnamningen! Det är inte nålbindning men väl en väldigt fin och bra virkteknik som blir tät och bra till mycket!
Kul var det att testa när jag för någon dag sedan hittade den här tekniken på nätet!
Är enkel att lära sig och blir en stadig och tät virkning utav det!
Men nålbindning är det inte!
Smygmaskvirkning blir också tät och fin och dekorativ!

Monica sa...

Det här sättet lärde jag mej i början av 70-talet av min dåvarande svärmor. Jag virkar fortfarande vantar på det sättet och det har också varit reportage i Land om denna virkning

maria e sa...

Det här verkar vara en rolig virkteknink, den ska jag testa.

Men jag håller mig till "riktig" nålbindning (den med nål och tumme) när jag ska nålbinda. Nålbindningen ger fler varianter på olika bindningstekniker än denna sk "virkade variant".

Kajsa sa...

Jag håller också med! Nålbindning och virkning kan per definition aldrig bli samma sak.

Ági sa...

Du är rätt. :)
Jag skulle vilja lära mig den här tekniken men jag förstår inte beskrivningen. Och videon finns inte på youtube längre, tyvärr.

RussellPuss sa...

Hej

Har nu varit på Älsjömässan. Där demonstrerade de "Virkad nålbindning", jaa det namngavs så faktiskt utan " ". Visst blev jag förvånad att man kunde göra så o det skulle vara nålbindning. Därför googlade jag på det o hamnade här :-). Tack för att jag fick min misstanke bekräftad, att man inte alls nålbinder.
Tycker dock det är synd att det på en sådan fackmässa (för det borde det väl vara) kallar tekniken vid fel namn. Men jag ska ändå prova det för att se om jag tycker det är kul. Däremot kommer jag att använda förklaringen på vad jag gör som den du gav "Nålbindningsliknande virkning".
mvh Britt