torsdag, februari 12, 2009

Blåst!!

Här om dagen maskintvättade jag mina senaste sockor i 40 grader, precis som jag brukar göra med alla andra superwashbehandlade sockgarner, och gissa om jag blev förbannad och besviken när sockorna kom ut ihopfiltade och är bara att slänga!! :( Superwashbehandlat garn ska INTE kunna filta, annars är det inte superwashbehandlat. Jag stickade en liten provlapp och upprepade proceduren följande dag och provlappen filtade också!!

Vid superwashbehandling plastar man ju in sockgarnet eller behandlar det kemiskt så att epidermisfjällen avlägsnas. En hel del av ullens egenskaper försämras av superwashbehandling, men det är ganska praktiskt att kunna tvätta sockorna i maskin!

Sockorna var stickade av mitt eget handfärgade sockgarn, så VARNING!! Det är INTE superwashbehandlat, fast det skulle ha varit det enligt tillverkaren!!!!!!! Snacka om att ha blivit blåst!

Fördelen är att det nu finns ett handfärgat sockgarn i Sverige som INTE är superwashbehandlat! Det finns ju många som inte vill köpa ullgarn som man har "förstört" med en sådan behandling. Det är antagligen för att det inte är behandlat som sockgarnet är så mjukt!


Sockorna som jag stickade till min dotter är nu klara. De är ganska långa i skaften, för det kan vara skönt när man åker skidor! Nu när en stickning är klar kan jag alltså börja på en ny, men jag ska försöka hålla i mig lite och sticka lite på FLS i stället. Jag har hunnit längre än på den bilden. Det är dags att börja på ärmarna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag blir glad att du stickar på just FLS... :-) /Annah

Sanna T Sköld sa...

Konstigt med sockan!!! Bra att veta för jag har en del av ditt sockgarn. Så man inte tvättar det för varmt.

Du har fått en utmaning av mig.

Marias garnhändelser sa...

Fy vad retsamt. Har också köpt sockgarn att färga som skall vara SW men som visat sig filta lite vid tvätt men som tur var bara några härvor...men visst blir man sur!

Marie sa...

Tråkigt, men tack för infon. Då ska jag inte tvätta mina pomatomus i maskin.